Projekty

Zajęcia dydaktyczne

Zainteresowania naukowe

Dipeptydy imidazolowe oraz  ich pochodne: analiza, funkcje i zastosowanie
Procesy oksydacji w układach białkowo-lipidowych
Oksydacja w układach dyspersyjnych (liposomy)
Markery oksydacji lipidów w systemach biologicznych
Naturalne antyoksydanty stosowane w produktach żywnościowych
Substancje o charakterze nutraceutyków; Ocena jakościowa produktów mięsnych
Zastosowanie technik chromatograficznych w analizie związków białkowych i niebiałkowych
Systemy zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Żywność funkcjonalna

Lista najważniejszych publikacji

Publikacje (2010-2014)

  1. Biazik E., Kopeć W., Skiba T., Pudło A. Lipids stability and total antioxidant activity in myofibril or muscle tissue model system depending on carnosine level Mat. XX Europien Symposium, on the Quality of Poultry Meat XIV European Symposium on the Quality of Egg and Eggs Products Leipzig 4-8 September 2011.
  2. Biazik E., Kopeć W., Pudło A., Skiba T. Biologically active histidine dipeptides - functional component of poultry meat. 2011. Selected Problems of Nutraceutical and Funcional Food edited by Trziszka T., Bobak Ł., Kaźmierska M. 171-178.
  3. Biazik E., Pudło A., Zapolski R., Kopeć W., Skiba T. 2012. Utlenianie liposomów w układzie askorbinian-żelazo (III) w obecności dipeptydów histydynowych. Przemysł Chemiczny 91, 684-687.
  4. Zapolski R., Biazik E., Pudło A., Skiba T., Kopeć W. 2012. Zdolność preparatów dipeptydów histydynowych do wiązania żelaza w układach modelowych. Przemysł Chemiczny 91,1096-1099.
  5. Kralik Z., Kralik G., Grčević M., Škrtić Z., Biazik E. 2012 Comparision of table eggs quality from different manufactures. Krmiva 54, 17-21.
  6. Kopeć W., Jamroz D., Wiliczkiewicz A., Biazik E., Hikawczuk T., Skiba T., Pudlo A., Orda J. 2013 Antioxidation status and histidine dipeptides content in broiler blood and muscles depending on protein sources in fed. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 97; 586-598.
  7. Kopeć W., Jamroz D., Wiliczkiewicz A., Biazik E., Pudlo A., Hikawczuk T., Skiba T., Korzeniowska M. 2013 Influence of different histidine sources and zinc supplementation of broiler diets on dipeptide content and antioxidant status of blood and meat. British Poultry Science. 54; 454-465.
    DOI:10.1080/00071668.2013.793295.
  8. Kralik Z., Kralik G., Grčević M., Hanzek D., Biazik E. 2013 Breast muscle technological quality traits of different chicken genotypes Proccedings of 48th and 8th International Symposium on Agriculture. 17-22 February, 2013 Dubrovnik, Croatia 775-779.
  9. Kralik Z., Kralik G., Biazik E., Straková E. and Suchý P. 2013 Effects of organic selenium in broiler feed on the kontent of elenium and fatty acid profile in lipids of thigh muscle tissue. Acta Veterinaria Brno. 82; 277-282.
  10. Biazik E., Kopeć W. 2014. Antioxidant Activity of Imidazole Dipeptides. Food and Nutritional Components in Focus: Chemistry, Analysis, Functions and Effects. Royal Society of Chemistry Publishing. Cambridge. UK- w druku.

Konferencje (2010-2014)

  1. Biazik E. Próba ekstrakcji bioaktywnych peptydów z mięśni piersiowych drobiu Mat. XV Sesja Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻŻ: Jakość i prozdrowotne cechy żywności. 2010  Wrocław (plakat).
  2. Biazik E., Kopeć W., Skiba T., Pudło A. Lipids stability and total antioxidant activity in myofibril or muscle tissue model system depending on carnosine level XX European Symposium, on the Quality of Poultry Meat  XIV European Symposium on the Quality of Egg and Eggs Products Leipzig 4-8.09.2011  (referat w języku angielskim).
  3. Biazik E., Jamroz D., Kopeć W., Skiba T., Pudło A. Histidine dipeptides and activity of selected antioxidant enzymes in chicken thigh muscles. XIII International Poultry Symposium WPSA 13-15.09.2011, Tarnów Podgórny /k. Poznania (referat w j. angielskim).
  4. Biazik E., Kopeć W., Pudło A., Skiba T. Biologically active histidine dipeptides - functional component of poultry meat. Quality and Safety in Food Production Chain Wrocław 19-20.09.2011 (referat w j. angielskim).
  5. Ewa Biazik, Joanna Towarek, Anna Pudło, Wiesław Kopeć, Teresa Skiba. Antioxidant activity of hydrolysates of egg yolk granules protein. XXIV International Poultry Symposium PB WPSA "Science for poultry practice-poultry practice for science'' 12-14.09.2012 Kołobrzeg. (referat w j. polskim).
  6. Biazik E., Kopeć W., Skiba T., Bobak Ł. A comparison of the antioxidant activity and pH adjustment properties of pyrophosphate and carnosine in meat model products. 11th Euro Fed Lipid Congress and 30th ISF lecture series ''Oils. Fats and Lipids: New Strategies for a High Quality Future'' Antalya. Turkey. 27-30.10.2013 – (plakat).
  7. Biazik E., Lesiów T., Cichoń M., Popowicz R. The current level of consumer knowledge in Poland about active and inteligent packaging systems.  6th International Conference Quality and Safety in Food Production Chain. 26-27.06.2014, Wrocław (referat w j. angielskim).
  8. Biazik E., Kopeć W., Wiliczkiewicz A., Jamroz D., Pudło A., Hikawczuk T., Skiba T., Korzeniowska M. Antioxidant status of Turkey blond following a histidine-enriched diet. XXVI International Poultry Symposium PB WPSA " Science for poultry practice- poltry practice for science" Kazimierz Dolny nad Wisłą 08-10.09.2014 – (referat w j. angielskim).
  9. Biazik E. , Pudło A., Chorążyk D., Stabilność oksydacyjna białek tkanki mięśniowej kurcząt w układach z dodanym żelazem jonowym i karnozyną. "Wkraczając w Świat Nauki". I Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców. 11-12.09.2014 Wrocław (referat w j. polskim).
  10. Biazik E., Lesiów T.: Możliwości wykorzystania opakowań inteligentnych i aktywnych w przemyśle spożywczym. VI Konferencja Naukowo-Technicznej z cyklu Nauka-Praktyce pt. "Zastosowanie nowatorskich rozwiązań technologicznych w przemyśle spożywczym". Dolnośląski Oddział Wojewódzki Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT. Koło Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT przy Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu, Wrocław, 2014, s. 6-10 (referat wygłoszony w j. polskim).

Inne aktywności

  1. Biazik E., Lesiów T. Co potrafią opakowania? Opakowania aktywne i inteligentne w przemyśle spożywczym. XVII Dolnośląski Festiwal Nauki 2014. Tajemnice żywności. s .49 (wykład wygłoszony w j. polskim).
  2. Biazik E., Lesiów T. Dodatki prozdrowotne i bioaktywne – przyszłość przemysłu spożywczego. XVII Dolnośląski Festiwal Nauki 2014. Tajemnice żywności. s .49 (wyklad wygłoszony w j. polskim).

Gremia naukowe

Światowe Towarzystwo Wiedzy Drobiarskiej
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

Nagrody

Nagroda I stopnia Wrocławskiej Rady Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT, 2014


Projects

01.10.2010 - 01.10.2013 Wrocław University of Environmental and Life Sciences project: No. N R12 0040 06 ‘Preparations of antioxidant dipeptides from different meat sources and their applications in food and food supplements’- researcher

01.06 - 01.10.2012 Wrocław University of Environmental and Life Sciences project: Ovocura ‘Innovative technologies of biospecimen production based on new generation of eggs’- researcher

01.10.2012 - 30.03.2013 University of Osijek, Croatia project: PoC ‘Enrichment of consumption eggs in bioactive compounds’ - researcher

01.10.2013 – 31.01.2014 Wrocław University of Environmental and Life Sciences project: NOŻ/850/2013/S.C – Influence of pH adjustment properties of selected antioxidants (pyrophosphate and carnosine) on oxidation processes in model meat products. leader of the project.

The main areas of teaching

Research interests

List of publications

Scientific publications (2010-2014)

  1. Biazik E., Kopeć W., Skiba T., Pudło A. Lipids stability and total antioxidant activity in myofibril or muscle tissue model system depending on carnosine level Mat. XX European Symposium, on the Quality of Poultry Meat XIV European Symposium on the Quality of Egg and Eggs Products Leipzig 4-8 September 2011
  2. Biazik E., Kopeć W., Pudło A., Skiba T. Biologically active histidine dipeptides - functional component of poultry meat. 2011 Selected Problems of Nutraceutical and Funcional Food edited by Trziszka T., Bobak Ł., Kaźmierska M. 171-178.
  3. Biazik E., Pudło A., Zapolski R., Kopeć W., Skiba T. 2012. Utlenianie liposomów w układzie askorbinian-żelazo (III) w obecności di peptydów histydynowych. Przemysł Chemiczny 91, 684-687.
  4. Zapolski R., Biazik E., Pudło A., Skiba T., Kopeć W. 2012. Zdolność preparatów dipeptydów histydynowych do wiązania żelaza w układach modelowych. Przemysł Chemiczny 91,1096-1099.
  5. Kralik Z., Kralik G., Grčević M., Škrtić Z., Biazik E. 2012 Comparision of table eggs quality from different manufactures. Krmiva 54, 17-21.
  6. Kopeć W., Jamroz D., Wiliczkiewicz A., Biazik E., Hikawczuk T., Skiba T., Pudlo A., Orda J. 2013 Antioxidation status and histidine dipeptides content in broiler blood and muscles depending on protein sources in fed. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 97, 586-598.
  7. Kopeć W., Jamroz D., Wiliczkiewicz A., Biazik E., Pudlo A., Hikawczuk T., Skiba T., Korzeniowska M. 2013 Influence of different histidine sources and zinc supplementation of broiler diets on dipeptide content and antioxidant status of blood and meat. British Poultry Science. 54, 454-465.
    DOI:10.1080/00071668.2013.793295
  8. Kralik Z., Kralik G., Grčević M., Hanzek D., Biazik E. 2013 Breast muscle technological quality traits of different chicken genotypes Proccedings of 48th and 8th International Symposium on Agriculture. 17-22 February, 2013 Dubrovnik, Croatia 775-779.
  9. Kralik Z., Kralik G., Biazik E., Straková E. and Suchý P. 2013 Effects of organic selenium in broiler feed on the kontent of elenium and fatty acid profile in lipids of thigh muscle tissue. Acta Veterinaria Brno. 82, 277-282.
  10. Biazik E., Kopeć W. 2014. Antioxidant Activity of Imidazole Dipeptides. Food and Nutritional Components in Focus: Chemistry, Analysis, Functions and Effects. Royal Society of Chemistry Publishing. Cambridge. UK- In Press .

Conferences (2010-2014)

  1. Biazik E. Attempts to extract bioactive peptide from poultry breast muscle tissue. XV Young researchers conference. Sesja Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻŻ: Jakość i prozdrowotne cechy żywności. 2010, Wrocław (poster).
  2. Biazik E., Kopeć W., Skiba T., Pudło A. Lipids stability and total antioxidant activity in myofibril or muscle tissue model system depending on carnosine level XX European Symposium, on the Quality of Poultry Meat XIV European Symposium on the Quality of Egg and Eggs Products Leipzig 4-8 September 2011 (oral presentation).
  3. Biazik E., Jamroz D., Kopeć W., Skiba T., Pudło A. Histidine dipeptides and activity of selected antioxidant enzymes in chicken thigh muscles. XIII International Poultry Symposium WPSA 13-15 September 2011, Tarnów Podgórny /k. Poznania oral presentation.
  4. Biazik E., Kopeć W., Pudło A., Skiba T. Biologically active histidine dipeptides - functional component of poultry meat. Quality and Safety in Food Production Chain Wrocław 19-20.09.2011 (oral presentation).
  5. Ewa Biazik, Joanna Towarek, Anna Pudło, Wiesław Kopeć, Teresa Skiba. Antioxidant activity of hydrolysates of egg yolk granules protein. XXIV International Poultry Symposium PB WPSA „Science for poultry practice-poultry practice for science’’ 12-14.09.2012 Kołobrzeg (oral presentation)
  6. Biazik E., Kopeć W., Skiba T., Bobak Ł. A comparison of the antioxidant activity and pH adjustment properties of pyrophosphate and carnosine in meat model products. 11th Euro Fed Lipid Congress and 30th ISF lecture series ‘‘Oils. Fats and Lipids: New Strategies for a High Quality Future’’ Antalya. Turkey. 27-30 October 2013 (poster).
  7. Biazik E., Lesiów T., Cichoń M., Popowicz R. The current level of consumer knowledge in Poland about active and inteligent packaging systems. 6th International Conference Quality and Safety in Food Production Chain. 26-27 June 2014, Wrocław (oral presentation).
  8. Biazik E., Kopeć W., Wiliczkiewicz A., Jamroz D., Pudło A., Hikawczuk T., Skiba T., Korzeniowska M. Antioxidant status of Turkey blond following a histidine-enriched diet. XXVI International Poultry Symposium PB WPSA „ Science for poultry practice- poltry practice for science” Kazimierz Dolny nad Wisłą, Poland 08-10.09.2014 (oral presentation).
  9. Biazik E., Pudło A., Chorążyk D.,Oxidative stability of chicken muscle tissue protein in model system with iron ion and carnosine. Stabilność oksydacyjna białek tkanki mięśniowej kurcząt w układach z dodanym żelazem jonowym i karnozyną. ‘’Entering the world of science”. I Polish Young Researchers Conference: „Wkraczając w Świat Nauki”. I Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców. 11-12.09.2014 Wrocław, Poland (oral presentation).
  10. Biazik E., Lesiów T.: Possibility of use active and inteligent packiging systems in food production. VI Scientific and Technical Conference Science - from theory to practice, „The use of innovative technological solutions in the food industry”. Association of Food Industry Technicians and Engineers (Lower Silesia branch). Academic Society Scientific and Technical Engineers of Food Industry (University of Economics Wroclaw). Wrocław, 2014, s. 6-10 (oral presentation in Polish language).

Other activities

  1. Biazik E., Lesiów T. What can packaging do?: Active packaging and intelligent packaging in food industry. Food secrets. XVII Lower Silesia Festival of Science 2014 (lecture).
  2. Biazik E., Lesiów T. Prohealth and bioactive additives - the future of the food industry. Food secrets. XVII Lower Silesia Festival of Science 2014 (lecture).

Professional Societies

World’s Poultry Science Association
Polish Food Technology Association

Awards and Prizes

First Prize, The Federation of Scientific and Technical Societies (Wroclaw Branch), 2014

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem