Temat badawczy:
1. Doskonalenie jakości produktów żywnościowych nowej generacji oraz innowacyjnych technologii produktów żywnościowych.
2. Opakowania aktywne i inteligentne jako innowacyjne opakowania w przemyśle spożywczym.
Zadanie badawcze:
1.1. Wykorzystanie wybranych wytłoków owocowych do wzbogacenia pieczywa pszennego i żytniego w błonnik i polifenole (dla pieczywa i wytłoków określenie zdolności wygaszania wolnych rodników za pomocą elektronowego rezonansu paramagnetycznego).
1.2. Próba oceny funkcjonowania wybranych programów wspomagających systemy zapewnienia i bezpieczeństwa żywności w kilku wybranych przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego.
1.3. Badania reologiczne mąk pszennych jako próba modyfikacji Metody Szacowania Odchyleń FAM (Fail Assessment Method).
2.1. Możliwości praktycznego wykorzystania opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym.
Temat badawczy:
1. Rozpoznanie przemian oksydacyjnych w różnych surowcach i produktach żywnościowych.
2. Styl życia i preferencje konsumentów w Polsce
3. Aktywność i możliwości zastosowania pochodnych aminokwasów i peptydów.
Zadanie badawcze:
1.1. Stabilność oksydacyjna tkanki mięśniowej pstrąga tęczowego z polskich gospodarstw rybackich.
1.2. Procesy oksydacji w produktach spożywczych o niskiej zawartości wody.
2.1. Projektowanie nowych produktów mięsnych (zamienniki azotanów i tłuszczów).
2.2. Analiza stylu życia i preferencji konsumentów w Polsce
3.1. Hydrożele oparte na dipeptydach i aminokwasach: aktywność i możliwość zastosowania.
3.2. Pochodne amfifilowe dipeptydów imidazolowych: aktywność i możliwość zastosowania.