STUDIA PODYPLOMOWE
organizowane w roku akademickim 2009/2010
na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym
Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu,
ul. Komandorska 118/120
Opiekun naukowy:
dr hab. inż. Katarzyna Szołtysek, prof. UE
tel. 071 3680-271; e-mail: katarzyna.szoltysek@ue.wroc.pl
Kierownik studiów:
Katarzyna Szołtysek, prof. UE;
e-mail: katarzyna.szoltysek@ue.wroc.pl
Cele i zadania studiów
-
przekazanie słuchaczom wiedzy na temat jakości zdrowotnej żywności, zapoznanie ich z aktualnymi przepisami prawa żywnościowego oraz międzynarodowymi standardami jakości i
bezpieczeństwa żywności dobrowolnymi i obowiązującymi w przemyśle żywnościowym
-
przygotowanie słuchaczy do wykonywania działań związanych z projektowaniem, wdrażaniem, utrzymaniem i weryfikacją, auditowaniem systemów HACCP oraz zintegrowanych systemów
zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
-
zapoznanie słuchaczy z metodami, technikami i narzędziami doskonalenia jakości ułatwiającymi wytwarzanie wyrobów spełniających potrzeby i oczekiwania konsumentów (pierwsza zasada
TQM "orientacja na klienta".
Studia przeznaczone są :
dla kadry kierowniczej przedsiębiorstw oraz dla osób bezpośrednio odpowiedzialnych za projektowanie, dokumentowanie, wdrażanie systemów zarządzania jakością na podstawie najnowszych standardów
jakości (norma ISO 15161 oraz ISO 22000.
Słuchacze po ukończeniu studiów otrzymują:
- świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
- certyfikat auditora wewnętrznego w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności.
( po zdaniu egzaminu i wniesieniu opłaty 60 zł).
Certyfikaty nadaje DEKRA Certification Sp. z o.o.ul. Krakowska 19-23, 50-424 Wrocław
ORGANIZACJA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
-
Studia trwają dwa semestry i obejmuje 180 godzin zajęć.
Rozpoczęcie planuje się od października 2009 roku.
Semestr I trwać będzie od 17 października 2009 do 17 stycznia 2010 r.
Semestr II trwać będzie od 23 lutego do 17 maja 2008r.
-
Zajęcia odbywać się będą w systemie zaocznym-dwudniowe sesje co dwa tygodnie.
Ogólna ilość zjazdów po 6 w każdym semestrze.
Przewiduje się zajęcia w soboty i w niedziele po 6-8 godzin.
Zajęcia prowadzone będą systemem wykładowo-konwersatoryjnym i seminaryjnym.
-
Warunki uczestnictwa w Studiach
-
złożenie pełnej dokumentacji tj. zgłoszenie uczestnictwa w studium, odpis/ksero dyplomu (oryginał do wglądu), kserokopia dowodu osobistego, 2 zdjęcia,
-
pokrycie kosztów uczestnictwa.
-
osoby zainteresowane podjęciem studiów podyplomowych proszone są o składanie kompletu dokumentów w Dziekanacie Studiów Niestacjonarnych (bud A1, pok.129) celem utworzenia grup
administracyjnych. Po zamknięciu grup uczestnicy będą poinformowani o dokonaniu opłaty za studia.
-
Warunkiem ukończenia Studiów i uzyskania dyplomu jest:
-
otrzymanie zaliczeń ze wszystkich przedmiotów,
-
napisanie i obrona pracy seminaryjnej, zdanie końcowego egzaminu
-
Uczestnicy Studiów mają prawo do:
-
korzystania z czytelni i biblioteki UE ,
-
korzystania z konsultacji prowadzących zajęcia i opieki metodycznej przy rozwiązywaniu problemu praktycznego (w ramach zajęć seminaryjnych),
-
zgłaszania propozycji i korekt w zakresie treści i wymiaru zajęć.
-
Koszt uczestnictwa: 4000 zł.
ZAKRES TEMATYCZNY STUDIÓW
RAMOWY PROGRAM STUDIÓW
PODYPLOMOWYCH
Sekretariat Studiów:
Irena Wisniewska tel. 071 36-80-271
e-mail: irena.wisniewska@ue.wroc.pl
Dokumenty przyjmuje i informacji udziela Dziekanat Studiów Niestacjonarnych tel. (071) 36 80 149, fax (071) 36 80 627.
Adres: Ul. Komandorska 118/120, 53-345 Wrocław, bud.A1, pok.129.
Godziny przyjęć: pn-pt 8.00-15.00, sob.8.00-13.00
e-mail: dz-iez@ue.wroc.pl
Osoby zainteresowane Studiami proszone są o przysłanie formularza zgłoszeniowego na adres:
irena.wisniewska@ue.wroc.pl
O dokładnym terminie rozpoczęcia Studiów zgłoszeni kandydaci zostaną poinformowani we wrześniu br. drogą mailową.
Formularz zgłoszeniowy
Nr konta na które kandydaci mają wnosić opłatę.
23 1240 6814 1111 0000 4938 8642
z dopiskiem SP "Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności".