Zarządzanie i Inżynieria Produkcji

ZARZADZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI

Studia I stopnia

Profil kształcenia na kierunku Zarzadzanie i inżynieria produkcji (ZiIP) nawiązuje do popularnego w Europie Zachodniej kierunku engineering management, a absolwenci studiów uzyskują tytuł zawodowy inżyniera zarządzania. W polskiej praktyce gospodarczej coraz bardziej docenia się umiejętności kojarzenia zagadnień z zakresu zarządzania z zagadnieniami ekonomiczno-finansowymi i techniczno-technologicznymi.
Badania karier zawodowych absolwentów kierunku ZiIP wskazują, że są oni bardzo mobilni i nie mają problemów ze zdobywaniem nowych umiejętności czy z ewentualną koniecznością przekwalifikowania się jeżeli zaistnieje taka potrzeba. Po studiach na kierunku ZiIP absolwenci dysponują bowiem szeroką wiedzą z różnych dziedzin. Profil kształcenia na kierunku ZiIP  ma więc charakter zarówno aktualny, jak i przyszłościowy.

Profil absolwenta:


Wiedza teoretyczna, jak i praktyczna przekazywana jest na wykładach. Absolwent nabywa umiejętności na ćwiczeniach oraz laboratoriach, często samodzielnie przygotowując projekty. Szeroka wiedza absolwentów kierunku ZiIP okazuje się szczególnie przydatna w takich obszarach działalności przedsiębiorstw, jak: badania i rozwój, projektowanie przebiegu procesów wytwórczych, produkcja, eksploatacja i serwis. W obszarach tych występują stanowiska zarówno kierownicze, jak i specjalistów z zakresu technologii i techniki wytwarzania oraz ekonomiki i finansów. Przykładowe stanowiska absolwentów kierunku to: menedżer produkcji, główny technolog, menedżer jakości, dyrektor produkcji, menedżer ds. logistyki i zaopatrzenia, inżynier produktu.

        Stanowiska kierownicze mogą być związane z zarządzaniem m.in.:  
•    firmą w warunkach wysokiej technologii,
•    techniką, produkcją, jakością i produktami,
•    technologiami (procesami wytwórczymi),
•    działalnością innowacyjną i inwestycyjną.
Stanowiska specjalistów technologów mogą dotyczyć głównie:
•    inżynierii przygotowania produkcji i wytwarzania produktów,
•    inżynierii rozwoju i opracowania nowych produktów,
•    inżynierii zarządzania jakością i kontroli.
Stanowiska specjalistów ekonomistów mogą się wiązać m.in. z takimi obszarami, jak:
•    ekonomika produkcji i pracy,
•    controlling w przedsiębiorstwie,
•    zarządzanie strategiczne,
•    zarządzanie finansami.

Ścieżki kształcenia:

Wielodyscyplinowy charakter kierunku określają przedmioty z dyscyplin technologii żywności i żywienia oraz nauki o zarządzaniu i jakości, niezbędne do uzyskania wiedzy, umiejętności i kompetencji inżynierskich.  Studia na kierunku ZiIP pozwalają na nabycie kompetencji inżynierskich w połączeniu z unikatowymi kwalifikacjami menedżerskimi, które są szczególnie poszukiwane przez pracodawców. Profil studiów ma charakter ogólnoakademicki.



zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem