ZARZADZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Studia I stopnia
Profil kształcenia na kierunku Zarzadzanie i inżynieria produkcji (ZiIP) nawiązuje do popularnego w Europie Zachodniej kierunku engineering management, a absolwenci studiów uzyskują tytuł
zawodowy inżyniera zarządzania. W polskiej praktyce gospodarczej coraz bardziej docenia się umiejętności kojarzenia zagadnień z zakresu zarządzania z zagadnieniami ekonomiczno-finansowymi i
techniczno-technologicznymi.
Badania karier zawodowych absolwentów kierunku ZiIP wskazują, że są oni bardzo mobilni i nie mają problemów ze zdobywaniem nowych umiejętności czy z ewentualną koniecznością przekwalifikowania się
jeżeli zaistnieje taka potrzeba. Po studiach na kierunku ZiIP absolwenci dysponują bowiem szeroką wiedzą z różnych dziedzin. Profil kształcenia na kierunku ZiIP ma więc charakter zarówno
aktualny, jak i przyszłościowy.
Profil absolwenta:
Wiedza teoretyczna, jak i praktyczna przekazywana jest na wykładach. Absolwent nabywa umiejętności na ćwiczeniach oraz laboratoriach, często samodzielnie przygotowując projekty. Szeroka wiedza
absolwentów kierunku ZiIP okazuje się szczególnie przydatna w takich obszarach działalności przedsiębiorstw, jak: badania i rozwój, projektowanie przebiegu procesów wytwórczych, produkcja,
eksploatacja i serwis. W obszarach tych występują stanowiska zarówno kierownicze, jak i specjalistów z zakresu technologii i techniki wytwarzania oraz ekonomiki i finansów. Przykładowe stanowiska
absolwentów kierunku to: menedżer produkcji, główny technolog, menedżer jakości, dyrektor produkcji, menedżer ds. logistyki i zaopatrzenia, inżynier produktu.
Stanowiska kierownicze mogą być związane z zarządzaniem m.in.:
• firmą w warunkach wysokiej technologii,
• techniką, produkcją, jakością i produktami,
• technologiami (procesami wytwórczymi),
• działalnością innowacyjną i inwestycyjną.
Stanowiska specjalistów technologów mogą dotyczyć głównie:
• inżynierii przygotowania produkcji i wytwarzania produktów,
• inżynierii rozwoju i opracowania nowych produktów,
• inżynierii zarządzania jakością i kontroli.
Stanowiska specjalistów ekonomistów mogą się wiązać m.in. z takimi obszarami, jak:
• ekonomika produkcji i pracy,
• controlling w przedsiębiorstwie,
• zarządzanie strategiczne,
• zarządzanie finansami.
Ścieżki kształcenia:
Wielodyscyplinowy charakter kierunku określają przedmioty z dyscyplin technologii żywności i żywienia oraz nauki o zarządzaniu i jakości, niezbędne do uzyskania wiedzy, umiejętności i
kompetencji inżynierskich. Studia na kierunku ZiIP pozwalają na nabycie kompetencji inżynierskich w połączeniu z unikatowymi kwalifikacjami menedżerskimi, które są szczególnie poszukiwane
przez pracodawców. Profil studiów ma charakter ogólnoakademicki.