Nagrody i wyróżnienie NOT za wynalazki

Zespół badawczy Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu w składzie dr inż. Joanna Harasym i mgr inż. Jerzy Brach z Katedry Biotechnologii Żywności znalazł się w gronie laureatów tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez Wrocławską Radę FSNT NOT. Wyróżnienie Wrocławskiej Rady FSNT NOT za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki otrzymało osiągnięcie badawcze "Sposób otrzymywania polisacharydu nieskrobiowego ze zbóż" zrealizowane w roku 2013. W imieniu zespołu wyróżnienie w środę 10 grudnia podczas zakończenia XL Wrocławskich Dni Nauki i Techniki w Domu Technika NOT we Wrocławiu odebrali prof. dr hab. Edmund Cibis - prorektor ds. dydaktyki i dr hab. inż. Andrzej Okruszek, prof. UE - dyrektor Instytutu Chemii i Technologii Żywności.

W grupie nagrodzonych jest dr inż. Ewa Biazik, pracownik Katedry Analizy Jakości. Pracowała ona w zespole - reprezentującym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - w składzie: prof. Wiesław Kopeć, mgr Anna Pudło, mgr Dorota Chorążyk, dr Teresa Skiba, dr Małgorzata Korzeniowska, prof. Dorota Jamroz, prof. Andrzej Wiliczkiewicz i dr Tomasz Hikawczuk, który za opracowanie technologii izolacji i oczyszczania naturalnych dipeptydów z surowców mięsnych oraz ich zastosowanie do wzbogacania żywności
o zwiększonych walorach prozdrowotnych otrzymał Nagrodę I-stopnia.

WYRÓŻNIENIE
"Sposób otrzymywania polisacharydu nieskrobiowego ze zbóż"
Autorzy: dr inż. Joanna Harasym, mgr inż. Jerzy Brach

Opracowanie dotyczy sposobu wytwarzania beta 1-3, 1-4 - D-glukanu z owsa o wysokiej masie cząsteczkowej z wykorzystaniem obróbki mikrofalami. W trakcie procesów ekstrakcji wodnej polimer glukozowy (beta-glukan) ulega znaczącemu zmniejszeniu długości łańcucha. Dzieje się tak nie tylko w efekcie występowania silnych sił ścinających podczas intensywnego mieszania w trakcie ekstrakcji, ale również na skutek oddziaływania endogennych enzymów rozkładających beta-glukan. Enzymami tymi są izoformy enzymów glukanolitycznych 1-3, 1-4 - endo-beta-glukanazy. Opracowane rozwiązanie umożliwiło zmniejszenie nakładów energetycznych i poprawę profilu pozyskiwanych produktów. Rozwiązanie opiera się na termicznej dezaktywacji enzymów glukanolitycznych w surowcu. Krótki czas obróbki termicznej na sucho przy jednoczesnym wykorzystaniu wewnętrznej wilgotności surowca umożliwia dezaktywację endo-beta-glukanazy ≈ 100% w czasie 20 razy krótszym niż obróbka termiczna wodno-alkoholowa w pierwotnej wersji rozwiązania. Szczególną efektywność według wynalazku wykazuje inaktywacja termiczna z wykorzystaniem promieniowania mikrofalowego. Zmienne pole mikrofalowe poprzez oddziaływanie na dipole wody powoduje lokalne podgrzanie w całej objętości surowca w krótkim czasie, co ułatwia skuteczną dezaktywację enzymów.
Cztery nagrody, w tym trzy I stopnia oraz jedną II stopnia, otrzymały zespoły Politechniki Wrocławskiej, nagrody I stopnia i II stopnia przyznano dwóm zespołom badawczym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, nagrodę II stopnia przyznano firmie EBS Ink - Jet Systems Poland sp. z o.o.
Nazwiska wszystkich laureatów i nazwy nagrodzonych wynalazków odczytał dr inż. Ryszard Kordas - sekretarz komisji konkursowej, a statuetki i dyplomy wręczali wspólnie prezes Tadeusz Nawracaj i wiceprezes dr hab. Czesław Szczegielniak.
zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem