Uprzejmie informujemy, że Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał
dr. hab. inż. Tomaszowi Lesiowowi tytuł naukowy profesora nauk rolniczych.
Profesor zwyczajny dr hab. inż. Tomasz Lesiów od ponad 35 lat pracuje na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym. W 2011 r. pełnił funkcję kierownika Zakładu Towaroznawstwa Żywności, od
2012 jest kierownikiem Katedry Analizy Jakości oraz prodziekanem ds. studiów niestacjonarnych.
Uzyskał stopień doktora w naukach technicznych (1986), doktora habilitowanego w naukach ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa (2001) i profesora w naukach rolniczych (2013).
Był stypendystą Fundacji Kościuszkowskiej w 1995 r. w Ohio State University w Columbusie, a w 2008 r. jako visiting profesor w Kentucky State University w Lexington
Zainteresowania naukowe profesora koncentrują się na zagadnieniach dotyczących technologii mięsa i drobiu, towaroznawstwa żywności, systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności oraz
technologii żywności i żywienia.
Profesor jest członkiem World`s Poultry Science Association, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Komisji Nauk Towaroznawczych-Nauk o Jakości, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego
Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT. Od trzech lat jest redaktorem zeszytów dziedzinowych Wydziału IE: Nauki Inżynierskie i Technologie.
Odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi (2004), Medalem Komisji Edukacji Narodowej (2007), Srebrną Odznaką Honorową NOT (2010) i Złotym Medalem za Długoletnią Służbę (2010).
Do uzyskania profesury w znaczącym stopniu przyczyniła się życzliwość wielu osób ze świata naukowego a także jego żony Danuty oraz córek Hanny i Martyny.
Hobby i pasje: turystyka i przewodnictwo turystyczne.