Za nami wyjątkowy event, wyjątkowa noc. Centrum Promocji z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu miało przyjemność zorganizować Noc innowacji z UEW. Wydarzenie kierowane
było do wszystkich studentów oraz pracowników naszej Uczelni, ale również do wszystkich zainteresowanych tematyką wydarzenia.
20 października br. uczestnicy mieli okazję wziąć udział w wieczorze pełnym niespodzianek, w trakcie którego zostali wprowadzeni w niezwykły świat innowacji m.in.: mogli poznać bliżej metody Design
Thinking, skosztować kuchni molekularnej, poznać swoje predyspozycje zawodowe.
W wydarzeniu wzięły udział 3 jednostki tj.:
Centrum Projektowania Innowacyjnych Rozwiązań DT HUB,
Uniwersytecki Inkubator Przedsiębiorczości inQUBE oraz
Centrum Współpracy z Biznesem.
W Centrum Projektowania Innowacyjnych Rozwiązań – DT HUB uczestnicy wzięli udział w prelekcji, która dotyczyła metody Designe Thinking. Prelekcję oraz sesję Q&A poprowadziła dr
Sylwia Wrona prof. UEW. Ponadto Centrum zapewniło wejście do strefy innowacyjnego projektowania. Uczestnicy poznali proces projektowania, który wyzwala kreatywność i wspiera efektywne realizowanie
pomysłów. Uczestnicy mieli okazję zaprojektować rozwiązanie na wylosowane podczas wydarzenia wyzwanie. Pomysły oraz ciekawe rozwiązania pozytywnie zaskoczyły wszystkich.
DThub zaprezentował również prezentację autorskich plakatów, które dedykowane były metodyce Design Thinking. Ponadto Centrum zaprezentowało ciekawy i inspirujący film z warsztatów DThub.
Centrum Współpracy z Biznesem (CWB) zorganizowało speed consulting z wykorzystaniem psychozabawy „Your Professional Identity” na podstawie testu osobowości M. Hornby. Dzięki temu
uczestnicy poznali swoje predyspozycje zawodowe, swoje mocne strony, a na tej podstawie doradczynie kariery pomagały dopasować ścieżkę edukacyjno-zawodową.
W InQUBE natomiast uczestnicy wzięli udział w prezentacji startupów z branży spożywczej oraz IT. Interesującym punktem programu były rozmowy 1:1 z ekspertami oraz inwestorami.
Zdecydowanie były to naprawdę żywe dyskusje, z których każdy wyszedł z nowymi pomysłami i przemyśleniami. Spotkanie w InQUBE zakończyły warsztaty z prezentacji pomysłu biznesowego.
UEW dodatkowo przygotowało niezwykłe atrakcje – w budynku InQUBE oraz w budynku “U” można było wykonać tatuaże fluorescencyjne, otrzymać świecące balony, a także skosztować innowacyjnych ciasteczek
z kodem QR – nie tylko najmłodsi cieszyli się z tych atrakcji. Wszyscy uczestnicy obecnie tego wieczora mogli skosztować niezwykłej kuchni molekularnej. m.in.: lody waniliowe tworzone na ciekłym
azocie, które były podane z piaskiem z oliwy z pestek dyni, słodki kawior sferyczny, cytrusy rozbijane w ciekłym azocie.
Brzmi ciekawie i smacznie? I tak też było! Noc innowacji z UEW 2023 za nami. Z niecierpliwością czekamy na kolejne wydarzenia!
WB