Współpraca z otoczeniem gospodarczym – program „MOZART”
Pracownicy Wydziału Inżynierii Produkcji naszej uczelni: dr hab. Wojciech Golimowski, prof. UE oraz dr inż. Daniel Borowiak zostali beneficjentami programu
stażowego w jubileuszowej X edycji Miejskiego Programu Wsparcia Partnerstwa Szkolnictwa Wyższego i Nauki oraz Sektora Aktywności Gospodarczej "MOZART".
Udział w programie pozwala wrocławskim firmom na bezpłatne skorzystanie z potencjału intelektualnego naukowców, wykorzystanie ich rozległej, specjalistycznej
wiedzy na rzecz rozwoju przedsiębiorstwa. Z kolei naukowcy z wrocławskich uczelni wyższych dzięki programowi „MOZART” zyskują możliwość pracy w środowisku biznesowym i wykorzystania swojej wiedzy,
doświadczenia i umiejętności w praktyce. Organizatorem konkursu jest Prezydent Wrocławia, a za realizację programu odpowiada Biuro Współpracy z Uczelniami Wyższymi w Urzędzie Miejskim
Wrocławia.
Dr hab. Wojciech Golimowski prof. UE, pracownik Katedry Agroinżynierii i Analizy Jakości nawiązał współpracę z firmą Laborathorium Zakład Toksykologii i
Analizy Żywności Sp. z o.o. – wrocławskim przedsiębiorcą zajmującym się analizami laboratoryjnymi i pracami rozwojowymi w dziedzinie nauk rolniczych, w tym analizą jakości żywności oraz
wytwarzaniem produktów z konopi.
Dr inż. Daniel Borowiak, pracownik Katedry Inżynierii Bioprocesowej nawiązał współpracę z firmą PROMIS-TECH Sp. z o.o. – wrocławskim producentem urządzeń i
linii technologicznych mikrofalowych i plazmowych do zastosowań laboratoryjnych i przemysłowych, wykorzystywanych między innymi do suszenia produktów spożywczych (warzyw, owoców, ziół). Nasz
pracownik w ramach stażu będzie realizował projekt pod tytułem "Opracowanie metody pomiaru wilgotności względnej produktów spożywczych w suszarniach mikrofalowych pracujących w trybie
ciągłym".