Katedra Zarządzania Procesami
Adiunkt
bud. H, pok. 301
ul. Komandorska
53-345 Wrocław
E-mail: |
agnieszka.piekaraue.wroc.pl |
Tel.: | 71 36 80 872 |
Informacje / konsultacje:
Konsultacje w roku akademickim 2023/2024 semestr letni
wtorek 9:00-11:00
Materiały pomocnicze do zajęć PSR 2023/2024
Ćwiczenia 1-5:
Nadulski, R., Kobus, Z., Guz, T., Strzałkowska, K., & Kosik, D. (2014). Przydatności wybranych odmian jabłek do tłoczenia w warunkach gospodarskich. Agricultural Engineering, 18(1), 147–154. https://bibliotekanauki.pl/articles/93632
https://kups.org.pl/wp-content/uploads/2022/01/Folder-Jakosc-handlowa.pdf
https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-96080f8d-7367-4329-85ac-49789eef74a6
https://www.nordzucker.com/de/wp-content/uploads/sites/2/2020/08/NZ_Zuckerflyer_PL_2022_online.pdf
https://www.kierunekchemia.pl/artykul,93474,chemiczne-metody-konserwacji-zywnosci-przeglad-konserwantow.html
Najpopularniejsze dodatki utrwalające stosowane w nowoczesnej technologii żywności https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPP2-0008-0006
Naturalne substancje konserwujące poprawiające bezpieczeństwo żywności - przegląd i charakterystyka https://laboratorium.elamed.pl/uploads/lab/articles/49607/str-23-28-popr.pdf
https://www.jumo.pl/web/about-us/blog-pl/conductivity-measurement
Ćwiczenia 6-10
Materiały dodatkowe
https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.ID-e7ab3bcb-80a0-4448-a532-630ec3881236/tab/summary
1. KRYSTYNA LISIK, OCENA JAKOŚCI CUKRU BIAŁEGO W ASPEKCIE UREGULOWAŃPRAWNYCH UNII EUROPEJSKIEJ I POLSKICH NORM http://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2017/12/10_Lisik.pdf
2. Teresa Sumińska, Barbara Gajewnik, ZMIANY JAKOŚCIOWE CUKRU BIAŁEGO ZACHODZĄCE PODCZAS JEGO PRZECHOWYWANIA, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2016 t. 71 nr 4, https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/2018/08/PNiTPRS-2016-nr-4-Rozdzial3.pdf
3. Związek Producentów Cukru http://cukier.org.pl/pl/o-cukrze
4. Stowarzyszenie Techników Cukrowników http://www.stc.pl/
5. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20040050036/O/D20040036.pdf
6. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r., określającego standardową jakość cukru białego, załącznik III: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R1308&from=DE
7. http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/3.surowce/8.html
8. https://faktyozywnosci.pl/rodzaje-cukru-wedlug-struktury-i-koloru/
9. http://www.food-info.net/pl/index.htm
ćwiczenie 7: http://miesiecznikchemik.pl/wp-content/uploads/2015/01/chemik_2014_02-4.pdf
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-7020528e-260c-4aae-a163-dd29827b80a4
Wybrane publikacje:
Agnieszka Piekara, Małgorzata Krzywonos, Katarzyna Pstrowska, Lollipop supplements- nutrient-dense foods or sweets in disguise? Journal of Food Composition and Analysis,Volume 88, May 2020, 103436 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157519302133
Agnieszka Piekara, Małgorzata Krzywonos and Monika Kaczmarczyk, What Do Polish Parents and Caregivers Think of Dietary Supplements for Children Aged 3–12? Nutrients 2020, 12(10), 3076; https://doi.org/10.3390/nu12103076
Agnieszka Piekara, Małgorzata Krzywonos and Anna Szymańska, Sweetening Agents and Sweeteners in Dietary Supplements for Children-Analysis of the Polish Market, Nutrients 2020, 12(8), 2387; https://doi.org/10.3390/nu12082387
Cierniak-Emerych Anna, Dziuba Szymon, Romanowska-Słomka Iwona, Piekara Agnieszka [i in.] : Zarządzanie ryzykiem zawodowym pracowników narażonych na substancje chemiczne i ich mieszaniny stosowane w przetwórstwie żywności, w: Przemysł Chemiczny, vol. 98, nr 12, 2019, ss. 1906-1912, IF: 0,485 DOI:10.15199/62.2019.12.5
Zimny Sylwia, Piekara Agnieszka, Kaczmarczyk Monika [i in.] : Akryloamid w żywności dla dzieci jako realne zagrożenie dla zdrowia, w: Przemysł Chemiczny, vol. 97/11, 2018, ss. 1925-1928, IF: 0,485 DOI:10.15199/62.2018.11.22
Piekara Agnieszka, Kucharczyk Monika, Błaszczyk Jolanta [i in.] : Suplementy diety dla dzieci: skład, przeznaczenie i forma, w: Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 461, 2016, ss. 178-187,DOI:10.15611/pn.2016.461.17
Błaszczyk Jolanta, Kucharczyk Monika, Seruga Przemysław, Piekara Agnieszka [i in.] : Właściwości zdrowotne wina, w: Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 461, 2016, ss. 11-18, DOI:10.15611/pn.2016.461.01
Kucharczyk Monika, Błaszczyk Jolanta, Seruga Przemysław, Piekara Agnieszka [i in.] Charakterystyka produktów regionalnych i tradycyjnych – wpływ na marketing, w: Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 461, 2016, ss. 113-121, DOI:10.15611/pn.2016.461.11
Kucharczyk Monika, Krzywonos Małgorzata, Błaszczyk Jolanta, Piekara Agnieszka [i in.] : Problemy pszczelarstwa w Polsce, w: Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 494, 2017, ss. 123-131, DOI:10.15611/pn.2017.494.11