Profesor dr hab. inż. Teresa Skrabka-Błotnicka uhonorowana Odznaką Honorowego Członka Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy
Drobiarskiej. Odznakę wręczył prof. dr hab. Andrzej Rutkowski –
przewodniczący PO WPSA (na zdjęciu obok Pani
Profesor dr inż. Andrzej Okruszek).
8 grudnia 2010 r. podczas zebrania Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej (The Polish Branch of World’s Science Association-PO WPSA) w Warszawie odbyła się uroczystość,
podczas której prof. dr hab. inż. Teresa Skrabka-Błotnicka otrzymała odznakę Honorowego Członka PO WPSA.
Podczas uroczystości laudację wygłosił dr inż. Andrzej Okruszek.
Cytaty z laudacji:
Działalność prof. dr hab. inż. Teresy Skrabki-Błotnickiej charakteryzowała się wielkim zaangażowaniem, systematycznością i determinacją. Wszystko co robiła to robiła z pasją, którą starała się
zaszczepić współpracownikom i studentom. Jest Ona osobą o szerokich horyzontach intelektualnych, otwartą na nowości, które w miarę uwarunkowań istniejącej rzeczywistości wprowadzała do badań
naukowych, dydaktyki i pozostałych dziedzin swoich poczynań.
Profesor Skrabka-Błotnicka jako osoba otwarta na świat i ludzi odbyła staże i misje w 14 zagranicznych ośrodkach naukowych; współpracowała: z Uniwersytetem w Damaszku, Instytutem Przemysłu
Spożywczego w Odessie, Wyższą Szkołą Chemiczno-Techniczną w Pradze, Instytutem Chłodnictwa w Sant Petersburgu, Instytutem Zootechnicznym w Krakowie, Instytutem Żywienia i Żywności w Warszawie,
Instytutem Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie, Katedrą Bromatologii Akademii Medycznej we Wrocławiu, Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Zakładami Drobiarskimi we Wrocławiu i
Prochowicach, Zakładami Mięsnymi we Wrocławiu i Wrocławska Spółdzielnią Spożywców „Społem”.
Działalność naukowo-badawcza obejmuje 175 opracowań naukowych, 10 redakcji prac zbiorczych, 1 patent, 61 rożnych recenzji , promotorstwo trzech prac doktorskich i opiekę nad pracą habilitacyjną
swojej następczyni.
W bogatej i prekursorskiej działalności naukowej Profesor na szczególną uwagę zasługują dwa nurty:
1) analityka żywności, a szczególnie zastosowanie chromatografii do oznaczania aminokwasów oraz konsumencka metoda oceny sensorycznych cech mięsa i przetworów drobiowych;
2) badania dotyczące wpływu surowców białkowych, tłuszczowych oraz czynników biologicznych, fizycznych i chemicznych na zmiany: zachodzące w białkach, właściwości funkcjonalnych mięśni,
wartości odżywczej mięśni i tłuszczu oraz cechy sensoryczne produktów drobiowych, zwłaszcza drobiu wodnego.
Badania białek i mięśni drobiu wodnego rozpoczęte przez Panią Profesor były i są kontynuowane już przez trzecie pokolenie pracowników Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, której była
organizatorem i długoletnim kierownikiem. Zatem można powiedzieć, że Profesor Skarbka stworzyła szkołę naukową zajmującą się badaniami jakości mięśni i tłuszczu drobiu wodnego.
W prywatnym życiu jest żoną, matką dwojga dzieci i babcią dla czworga wnuków. Stworzyła dom, którego charakterystykę oddadzą krótkie słowa jej wnuków „tu jest mój drugi dom”.